Îți cauți un job nou. Parcă ai face și o schimbare profesională, pentru că te-ai plictisit să faci același lucru în fiecare zi. Pe scurt, ai nevoie de o nouă provocare. Deschizi mynextjob.ro și frunzărești toate job-urile disponibile. Dar nu știi exact ce să alegi, pentru că nu ești foarte hotărât asupra noii cariere pe care vrei să o urmezi. Te ajutăm să faci acest pas! Citește materialul următor și răspunde sincer la întrebări. Job-ul potrivit va veni cât ai zice….my next job!

Găsirea unui nou job implică foarte mult efort și foarte multe resurse consumate. Dacă nu știi să le dozezi foarte bine, te poți lăsa păgubaș după o singură zi, fără a răspunde la întrebaera esențială: dar eu ce îmi doresc, de fapt? Pentru a avea succes în căutarea ta, trebuie să îți identifici aptitudinile și să găsești toate experiențele profesionale care te-au făcut să fii mulțumit în trecut. Hai să pornim!

La ce să te gândești prima oară atunci când cauți un job?

  1. Ce ți-a displăcut cel mai mult la ultimul job: funcția, echipa, firma sau domeniul de activitate?
  2. Care sunt job-urile care te fascinează sau îți plac? De exemplu, ai un prieten care lucrează de acasă și îl invidiezi foarte tare pentru asta. Sau poate ai un prieten care câștigă foarte mulți bani plimbându-se prin toată țara. Care dintre job-urile prietenilor crezi că ți s-ar potrivi?
  3. Dintre toate job-urile pe care le-ai avut, care ți-a plăcut cel mai mult și de ce?

Acestea sunt doar trei întrebări la care, dacă răspunzi, ești cu un pas mai aproape de găsirea job-ului de vis. După ce răspunzi la ele, mai trebuie să mai treci prin câțiva pași, pentru a bifa cu succes această misiune. Este foarte important să fii sincer cu tine de fiecare dată.

Ce pași ar trebui să urmezi pentru a găsi job-ul care ți se potrivește?

1. Analizează foarte bine aptitudinile– Fiecare dintre noi are un set de aptitudini pe care le-a dezvoltat sau acumulat de-a lungul timpului. Încearcă să le pui pe toate pe o foaie de hârtie și vezi la ce te pricepi cel mai bine.

2. Definește job-ul – Lucrează puțin la definirea cât mai exactă a job-ului pe care vrei să îl ai: ce să faci, cât să câștigi, în ce condiții, ce oameni să facă parte din echipă, cum să fie șeful și cum să fie compania. Mai mult, ce skill-uri urmărești să dezvolți sau să folosești la noul job.  Adaugă pe cât de mult posibil câteva valori care să definească job-ul, valori pe care să le urmărești de fiecare dată când cauți un job pe platformele online.

4. Trecutul contează-Testele nu te ajută foarte mult din acest punct de vedere. Ceea ce este cu adevărat util este să rememorezi trecutul și să identifici care sunt job-urile sau experiențele care ți-au plăcut în trecut.

5. Cercetează înainte. Nu te baza pe ceea ce spun alții. Fă un mic research, află detalii despre companie, vezi care sunt discuțiile pe forumuri sau mențiunile online despre compania unde vrei să te angajezi. Este foarte important să faci acest lucru, pentru că altfel riști să te angajezi într-o companie care nu îți place, de fapt.

După ce ai acest exercițiu de sinceritate cu tine, vei realiza că ești foarte aproape de a găsi job-ul perfect. Mul succes!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *