Ajungi acasă mereu obosit și încărcat de griji, probleme și nemulțumiri. Oricât ai încerca să te debarasezi de ele, nu îți iese niciodată exercițiul ăsta. Fiecare zi devine din ce în ce mai grea și istovitoare, nu din cauza task-urilor, ci din cauza atmosferei de la locul de muncă și a atitudinii șefului, care pare a fi constant împotriva ta, dar și a celor care muncesc cu adevărat în companie. Din nefericire, trebuie să te anunțăm că lucrezi într-un mediu toxic, cu un șef la fel de toxic și probabil colegi pe măsură. Iată și alte semne pe care le poți urmări pentru a te convinge de acest lucru.

A lucra într-un mediu toxic este solicitant la nivel psihologic, pentru că ajungi să te consumi mai mult pentru nedreptățile care se întâmplă în companie decât pentru responsabilitățile zilnice pe care le ai de bifat. Iar acest lucru funcționează de fiecare dată în defavoarea ta. Mare atenție la aceste semne, care reprezintă un indiciu clar că trebuie să îți schimbi cât mai repede locul de muncă.

Șeful este toxic și alege constant în defavoarea bunului mers al companiei

Un șef toxic se recunoaște foarte ușor. Este cel care îți produce constant o stare de teamă prin simpla lui prezență și pare a fi constant nemulțumit de ceea ce se întâmplă în companie. Mai mult decât atât, nu are limite , iar la capitolul abilități de comunicare stă foarte prost. Alegerile manageriale nu sunt din cele mai inspirate, pentru că alege de fiecare dată să renunțe la oamenii productivi și eficienți, păstrând în echipă cele mai proaste exemple de bună practică. Atmosfera pe care o induce la locul de muncă este una de stres continuu, nejustificat.

Comunicarea e, dar nu e

Comunicarea este esențială într-o echipă, pentru că facilitează eficiența. Nu poți fi eficient dacă nu comunici cu ceilalți, mai ales atunci când ești integrat într-un workflow, iar atribuțiile tale sunt strâns legate de cele ale colegilor. Atunci când colegii omit să spună lucruri, intenționat sau nu, se crează o stare de haos și de stres, care poate duce la eșec. Taskurile devin nule, rezultatele sunt date peste cap, iar întreg procesul de muncă devine asemenea unui labirint, din care te chinui să ieși. Lipsa de comunicare este cel mai mare dușman al unul om, cu atât mai mult cu cât este integrat într-un colectiv.

Care responsabilitate?

Asumarea responsabilității este o acțiune care ar trebui să definească un adult, însă acest lucru nu se întâmplă și la locul ătu de muncă. Atunci când ceva funcționează prost, responsabilitatea este aruncată de la unul la altul, asemenea unei pase cu mingea. Acest lucru crează din nou frustrare și stres, dincolo de faptul că este un semn clar al lipsei de etică și profesionalism. Certurile apar instant, iar amortizarea lor se face cu mare greutate.

Asumare de merite

Ți s-a întâmplat sigur să muncești mult, uneori cât 3-4 oameni la un loc, iar altcineva să își asume la final meritele tale. Fie că este vorba de șeful tău sau de unul dintre colegi, această situație nu numai că generează toxicitate, dar o și întreține. Gândește-te cât de greu ți-a fost să mai ai încredere în persoana care și-a asumat pe nedrept meritele tale și cât de mult ai încercat să eviți acea persoană ulterior. Din nou, stresul și frustrarea se adună și lucrează în defavoarea ta.


Acestea sunt doar 4 dintre semnele la care ar trebui să fii atent atunci când ești într-un colectiv. Din nefericire pentru tine, nu ai cum să previi sau să redresezi astfel de lucruri, pentru că efortul depus va fi mult prea mare, iar rezultatele probabil insignifiante. Singurul lucru pe care îl poți face este să cauți un alt loc de muncă și un alt colectiv, în care să simți că ești apreciat la adevărata valoare.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *